Intervju med särvux på Sundsgymnasiet
Hur ser dagordningen ut?
Vi har ingen speciell dagordning, utan utbildningen ges som kurser i olika ämnen, och vi har ett schema liksom övriga kurser inom vuxenutbildningen. Varje lektion brukar inledas med en pratstund så att samtliga elever får en chans att berätta lite.
Vad har ni för lektioner?
Detta läsår har vi kurser i svenska, matte och samhällskunskap på grundläggande och gymnasial nivå, Språk och Kommunikation och Natur och Miljö på grundläggande nivå, motsvarande träningsskola, Biologi på grundläggande nivå, samt Digital Kompetens på gymnasial nivå. Kursplaner mm finns på
https://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/vuxenutbildning/sarvux
Hur arbetar ni med era elever?
Mycket individuellt. Vi startar alltid med ett enskilt samtal för att kartlägga tidigare kunskaper, erfarenheter och behov och önskemål. I samband med detta görs en individuell studieplan. (bifogar exempel)
Läromedlen varierar beroende på den studerandes nivå. Generellt kan sägas att vi använder de tekniska hjälpmedel som finns tillhands, t ex talande tangentbord, talsyntes, Ipads, mm. Mycket handlar om att göra uppgifterna begripliga, att visualisera och hitta konkreta exempel från vardagen. T ex använder vi låtsaspengar i matten för att få uppfattning om sakers värde och kunna göra en rimlighetsbedömning,
Känner ni att ni har de resurser som ni behöver?
I dagsläget ja.
Finns det något ämne som ni prioriterar högre än andra?
De ämnen som de studerande har nytta av i sin vardag, som kan hjälpa dem till ett självständigare liv. T ex läsa, skriva, pengars värde, datoranvändning
Har ni gemensamma aktiviteter eller projekt tillsammans med de andra eleverna på skolan?
Inte i år. Vi har haft med grundläggande vux förr, men det är svårt att genomföra eftersom det är kontinuerligt intag även där.
Hur fungerar gemenskapen på skolan mellan särskoleleverna och de andra eleverna?
Eleverna på Särskild Utbildning för Vuxna är först och främst vuxna, även om de har olika funktionsnedsättningar. Under alla år jag arbetat med det här (sedan Sunds började) har det endast varit två gånger som jag hört något nedsättande om dem från andra elever. De har däremot ingen direkt gemenskap typ fika eller så med de andra eleverna. Särvuxeleverna går även ofta en och en på rad även om de har samma start och mål, detta utan att de är ovänner.
Tycker ni eleverna får de möjligheter till utbildning som de ska ha?
Samtliga av dem har avgångsbetyg från Särskolans gymnasium eller individuella program. Som regelverket ser ut i dag får man inte gå en kurs som man redan har betyg i, men vi har ett kryphål att läraren kan bedöma om eleven har kunskaper eller behov. Denna elevgrupp har oftast mycket större behov av repetition av kunskaper än andra elever.
Hur tycker du samhällets nuvarande syn på funktionsnedsatta ser ut?
Sverige ligger långt fram om man ser internationellt. Det finns möjligheter till anpassningar av arbetsplatser mm. Institutioner har försvunnit och det erbjuds istället gruppboende och satellitlägenheter med möjlighet till stöd och assistans. Samtidigt har vi en lång väg kvar innan de har samma möjligheter som icke funktionsnedsatta och många av dem har större hjälpbehov än de erbjuds.
/Monica Lindhe, Särvuxpedagog. Tfn 040 425657, mail monica.a.lindhe@vellinge.se 2013-11-05